האם השפן הקטן באמת הצטנן כי שכח לסגור הדלת? האם שתייה של מים קרים תגרום, לא עלינו, לדלקת ריאות? האם כולם משמינים בחורף ובכלל, האם צדקה סבתא כשאמרה: "תאכל מרק, תהיה חזק"?
אז מה נכון עבורנו בשביל לשמור על הבריאות בעונה הקרה ומה עדיף להקפיא ולשכוח?
- המיתוס הגדול מכולם: בחורף צריך לאכול יותר כדי לשמור על חום גוף. לא נכון! זהו אולי אחד התירוצים המוכרים (והנוחים) ביותר שתמיד מובילים אותנו לעבר המקרר, אולם בפועל, רובנו נמצאים מרבית שעות היום בסביבה מוגנת ומחוממת. בנוסף, בתנאי הטמפרטורה האופיינים למדינת ישראל, אין שינויי טמפרטורה קיצוניים בין החורף לקיץ ולכן לגוף לא נדרשת כמות אנרגיה גבוהה יותר בחורף, לעומת הקיץ.
- מה כן? מזג האוויר הקודר והימים הקצרים, יכולים להשפיע גם על מצב רוחנו ולעודד אכילה רגשית.
- כשקר צריך לסגור חלונות כי האוויר הקר יעשה אותנו חולים. לא נכון ואפילו הפוך! הנטייה להסתגר מהגשם והקור, יחד עם הפעלת החימום, היא זו שמעודדת הדבקה ושיגשוג של וירוסים וחיידקים באוויר. חימום יתר אף עלול להוביל ליובש של תעלות האף ולהוריד מהיכולת לסנן מזהמים מבחוץ. לכן, דווקא בחורף, יש חשיבות עליונה לפתיחת חלון ותחלופת אוויר בחדרי העבודה והמגורים. איוורור גם תורם להעלאת אחוז החמצן בחדר ומונע תחושת עייפות ונמנום השכיחה בחדרים סגורים בחורף.
- מרק עוף הוא סתם "תרופת סבתא". לא מדוייק! אמנם קשה להצהיר כי מרק העוף המסורתי יחליף את התרופות הקונבנציונאליות אבל סבתא רחוקה מלטעות: למרק עוף ערך תזונתי רב, הוא מכיל ויטמינים ומינראלים, סיבים תזונתיים ובעל ערך קלורי נמוך יחסית. מרק עוף מחמם, תומך בפעילות מערכת ההגנה הטבעית ומקל על סימפטומים המלווים עם התקררויות.
- שתייה ואכילה של דברים קרים יכולה לגרום לדלקות ריאות וגרון. לא נכון! לפי הרפואה המערבית, אין קשר בין שתייה ואכילה של מזונות קרים להגדלת הסיכון למחלות. כן מעניין לציין, שלפי הסינית, לא מומלצת אכילה ושתייה של מזונות קרים בכלל, ללא קשר לעונות השנה.
- כולם משמינים בחורף. לא נכון! הרבה משמינים, אך אך זה לא באמת מחוייב המציאות. אז למה בכל זאת? בחורף, בגלל הקור והגשם, לא בא לנו לצאת מהבית ולרובנו, מתחשק הרבה יותר להתעמק בפוך ובטח לא לעלות על מכשיר הכושר הביתי, שמזמן הפך למתלה בגדים. תוסיפו לזה את עומס השכבות והטרנינגים החמים שגורמים לנו להרגשה "נוחה מדי", יחד עם מצב רוח אפרורי בהתאם למזג האוויר והנטייה לאכול יותר ולהעלות במשקל עולה.. שוב, אין לכך הצדקה פיזיולגית ולכן, תירוצים ונוחיות בצד, ויאללה לעבודה.
- בחורף, בניגוד לקיץ, אין הכרח בשתייה מרובה. לא נכון! אמנם בחורף מזיעים פחות ולכן גם תחושת הצמא נמוכה יחסית, לעומת הקיץ אך שתייה בחורף חשובה לא פחות מאשר בקיץ. שתיית נוזלים (מומלץ ללא קופאין) מלחכת ומעודדת את התגובה החיסונית. בנוסף, מעודדים הנוזלים סילוק ליחה, מנקים את דרכי הנשימה העליונות ועוזרים "להתנקות" ממזהמים באופן הטבעי ביותר.
- לא מומלץ לצאת מחדר מחומם לקור שבחוץ ללא לבוש נוסף. נכון באופן חלקי. לפי הגישה המערבית, הגורמים למחלות הם וירוסים או חיידקים ולא קור . יחד עם זאת, חשיפה לשינויי טמפרטורה קיצוניים, עלולה להחליש את מערכת החיסון ובכך לגרום לאדם להיות חשוף יותר למחלות. ההמלצה אם כך היא פשוט לשמור על חום גוף מאוזן, גם כשמדובר על חום וגם על קור.
- כאשר נוטלים אנטיביוטיקה מומלץ לקחת פרוביוטיקה. נכון! יתרונה של האנטיביוטיקה הוא בחיסול החיידקים גורמי המחלות (פתוגניים), אך חסרונה בכך שהיא עלולה לפגוע גם בחיידקים הידידותיים במעי. פגיעה באיזון במעי עלולה להוביל לתופעות שונות, בעיקר הפרעות עיכול. נטילת פרוביוטיקה תעודד את שיגשוג אוכלוסיית החיידקים הידידותיים במעי, ותתמוך במערכת עיכול וחיסון בריאה. חשיבות מתן הפרוביוטיקה אף עולה בגמר הטיפול האנטיביוטי בשל תרומתה להחזרת האיזון במעי. תוספי תזונה המכילים פרוביוטיקה בכמוסות, אבקה ואף סוכריות ג'לי לילדים הם הדרך הפשוטה והנוחה להעשיר את התזונה שלנו בחיידקים ידידותיים.
- שתיית מיץ תפוזים בחורף חשובה לחיזוק ההגנה הטבעית. נכון באופן חלקי! מיץ מפירות הדר אכן עשיר בויטמינים ומינראלים, במיוחד ויטמין C התורם לחיזוק ההגנה הטבעית בתקופת החורף. אבל, חשוב לדעת שויטמין C רגיש לאור ולחום- מרגע קטיפת הפרי ועד אכילתו, הפרי עובר שרשרת של תהליכי קירור, הובלה, איחסון ולעיתים גם ריסוס, מה שמוריד משמעותית מערכו התזונתי. רוצים להפיק את מיטב הויטמינים משתיית מיץ תפוזים? מומלץ לשתות את המיץ כמה שניתן בסמוך לסחיטתו. אם יש באפשרותכם לאכול את התפוז ישר מן העץ- עוד יותר טוב. רוצים להיות בטוחים שבאמת מקבלים מספיק ויטמין C? תוסף תזונה של ויטמין C מספק ריכוז גבוה ומדוייק ונטילה נוחה וידידותית.
לסיכום, לתזונה נכונה חשיבות גבוהה לבריאות ולחיזוק המערכת החיסונית, במיוחד בתקופת החורף. תפקידנו להבדיל מתי הסבתא צודקת ומתי השכנה טועה… ובעיקר, לקחת הכל בקלות. אחרי הכל, במיוחד במדינת ישראל, החורף חולף עוד לפני שהופיע.